tiistai 2. tammikuuta 2018

Vuodenvaihteen ajatuksia

Tämä vuodenvaihde on ollut kyllä todella stressaavaa aikaa. Välillä tuntuu, että asiat on menneet paremmin ja ihan voittajafiilis, mutta nyt on ollut aika ahdistavaa aikaa joulun molemmin puolin. Ajattelin, että vuodenvaihde on mulle se iso juttu, että voin vihdoin jättää kaiken taakseni, mutta niin se vaan meni, että kaikki eroon liittyvät asiat, joissa exä on hidastellut tahallaan, ovat edelleen kesken. Kohta on kulunut puoli vuotta siitä, kun exä ilmoitti jättävänsä minut ja erohakemuksen jättämistä lukuunottamatta mitään ei ole tapahtunut paitsi että mies (mun tahdosta) ei ole läsnä täällä kotona.

Aika usein ahdistaa niin paljon, että pienikin vastoinkäyminen itkettää. Minä jo niin haluaisin, että tämä olisi ohi. Mietin jopa sitäkin vaihtoehtoa, että jos me vaan lähdettäisiin tästä talosta ja aloitettaisiin uusi elämä ihan jossain muualla. Olen koko ajan ajatellut, että jäädään tähän lasten vuoksi, että saavat asua ja juurtua tänne, mutta nyt alkaa tuntumaan, että exän tahallinen asioiden pitkittäminen ja veivaaminen aiheuttaa sen, että tavallaan tekisi mieli jättää kaikki tämä taakse ja hypätä johonkin ihan uuteen.

Minulle on useakin ihminen sanonut, että tässä on taustalla tahallista kiusaamista. Kauniit sanat ovat kauniita sanoja eikä ne teoiksi näytä muuttuvan. Olen hieman eksyksissä. Sanoisin jopa, että ehkä jonkun verran masentunut. En oikein ole löytänyt suuntaa, mihin tästä lähteä. En tiedä, olisiko viisainta vaan jäädä tähän ja miettiä rauhassa sitä suuntaa, vai tehdä mahdollinen irtiotto nyt samantien. Eikä asioita helpota, että exällä on edelleen tänne avain, täällä pyörii edelleen hänen tavaroitaan ja vaatteitaan.

Mutta onhan niitä askeleita jo otettu. Mä olen elänyt todella pitkään tynnyrissä avioliitossa. Olen siis elänyt siinä luulossa, että lasten isä oli se tyyppi, jota hän suhteemme alkuvuosina esitti. Kun tilanne alkoi muuttumaan, pidin silti kiinni siitä luulosta aina loppuun asti. Nyt vihdoin olen alkanut oivaltamaan pikkuhiljaa, että eihän hän ollut ollenkaan semmoinen mitä silloin esitti.

Vaikka vuosien varrella sitä ymmärrystä tuli lisää mm. sukulaisten kertomusten perusteella, niin sitä piti kiinni omista luuloistaan. Ja jaksoi aina vaan odottaa ja toivoa hyvää. Hyvä kysymys on, että miksi tein niin? Luultavasti siitä samasta syystä, miksi exä vaihtoi naista lennossa. Eli meissä molemmissa on jonkunlaista läheisriippuvaisuutta. Mies ei pärjää päivääkään ilman naista ja minä liitossa siedin ydinperheen nimissä aivan liikaa.

Nyt kun mulla olisi oikea mahdollisuus lähestyä uutta ihmistä, niin asia ei olekaan niin helppo. Itseasiassa tunteet ovat todella ristiriitaiset.

Vuosi 2018 on kuitenkin isojen asioiden aikaa. Päätin ottaa elämänhallinnan avuksi bullet journalin ja siellä sisällysluettelossa on talon rakennusasioiden loppuunvieminen, opinnot, lapset, harrastukset, talous ja treeni. Jokaista näistä (ainakin) pitäisi jollain tasolla viedä eteenpäin. Eniten haluaisin saada talousasiat jotenkin kuosiin, mutta se odottaa talokauppoja ja elatuspäätöksiä.

Lasten osalta pitäisi saada erojutut vietyä loppuun. Erityisesti esikoinen reagoi nyt eroon, mutta myös keskimmäinen. Pitää hakea apua, hyödyntää sitä ja tehdä myös itseni kanssa työtä, että pystyn olemaan tämän paskan keskellä parempi vanhempi. Mun on hirvittävän vaikea hyväksyä edelleenkään sitä, mitä mulle on tehty ja hirvittävän hankala piilottaa se mun lapsilta, esittää vaan "äiti ja isi eivät nyt enää rakastaneet toisiaan, kaikki on hyvin"- roolia. Lasten isältä en odota suurta apua näissä asioissa, ei hän männävuosinakaan ole mihinkään osallistunut. Lasten harrastukset ja esikoisen mahdollien siirtyminen toiseen kouluun musiikkiluokalle lisäävät mukavasti jännitteitä ja tekemistä. Selkeästi lapset kaipaavat myös henkilökohtaista huomiota, jonka järjestäminen on myös yksi uusi haaste.

Opinnot jäi multa siltä osin kesken, että maantieteestä pitäisi muutama kurssi tehdä ennen kesää. Sitten olisi siitäkin ne perusopinnot tehty. Mulla on aika vähän aikaa ollut keskittyä itseen ja omiin asioihin ja opinnot on sitten siinä jääneet retuperälle. Jotain pitäisi niiden eteen tehdä, ennenkuin opinto-oikeus lakkaa.

Harrastukset jäi syksyksi kokonaan tauolle. Yritin käydä tanssitunneilla kun ex oli lasten kanssa arki-iltaisin, mutta ihme että jaksoin sinne edes sen muutaman kerran mennä. Nyt on se kuntosalikortti onneksi on, pitää järjestää aikaa ja jaksamista. On myös pitkään uinunut salaa sielun sopukoissa aloittaa musiikkiharrastus uudelleen, joko laulutunteina tai uuden instrumentin (klarinetti) kanssa. Koko menneen liiton aikana tuntui, että mitään tukea tämmöisiin höpöjuttuihin en saa ja aina vaan sitten jäti tekemättä, josko nyt. Ja onhan tuo bujokin harrastus...

Talousasiat liittyvät isolta osin tietysti eroon, osituksen jälkeen talon remontointiin, mutta myös ihan työasioihin. Tuntuu todella voimaannuttavalta saada hoitaa itse kaikki asiat, kun avioliiton aikana kaikki asumiskustannukset ovat kulkeneet exän kautta ja mä olen hoitanut ruoan kotiin ja lapsille päivähoitomaksut, vaatteet ja muun ylläpidon.  Oma talous tuo kuitenkin tietyllä tavalla oman vapauden. Ihan mieletöntä!

Että kyllä mä kuitenkin kaiken surun ja tuskan keskellä kuitenkin näen sen suunnan ja sen valon, joka mua ja lapsia odottaa. Kaukanahan se edelleen on, mutta täytyy työstää omaa päänuppia vielä rutkasti lisää, että oikeasti alkaa tuntumaan siltä, että voiton puolella ollaan. Nyt jo hetkittäin sentään tuntuu siltä.

Olkoon vuosi 2018 mulle ja lapsille sitten se parempi ja iloisempi vuosi edelliseen verrattuna. Että löydämme meidän nelinkertaisen yhteisen onnemme. Lukijat, teille myös toivotan Hienoa alkanut
ta vuotta 2018!

1 kommentti:

  1. Toivon oikein ihanaa uutta vuotta koko teidän porukalle <3 Kyllähän kieltämättä käy mielessä, että exäsi toiminta on teidän hiljaista savustamista ulos talosta. Toisaalta voi olla myös suurta avuttomuutta ja jopa pelinappulana olemista. Sain tällaisen kuvan, kun kirjoitit, että exäsi on poissa sinun tahdostasi. Viettäisiköhän sitten puolet ajastaan nykykumppanin luona ja puolet sinun ja lasten kanssa eli tulisi ja menisi miten tahtoo. On hienoa, että olet väsymyksestä huolimatta pystynyt asettamaan rajat, jotka suojelevat teidän perhettänne. Samanlaiset rajat pitänee meidän jokaisen asetella asiaan kuin asiaan, siihen talouteenkin ja omaan jaksamiseemmekin. Olet ajatellut hyvin pitkälle ja kauniisti lastesi oikeudesta kotiin ja juurtumisesta kyseiseen paikkaan. Olet varmasti myös ajatellut, miten paljon keskeneräinen koti vie niin fyysisiä, taloudellisia kuin sosiaalisiakin voimavaroja ja tuo kaikki on pois pärjäämisestänne. Olisi todella ikävää joutua muuttamaan pois sellaisesta paikasta, kuin mikä teilläkin siellä on ja täältä sataa kaikki, ainakin henkinen tuki, mitä ikinä teetkin. Itse saattaisin itku kurkussa muuttaa, jos se auttaisi minua taloudellisesti ja fyysisesti (olisin lähempänä esim. sosiaalisia verkostojani, työtäni, lasten koulua ja hoitopaikkaa) -tämä tilannehan voi olla sulla jo olemassa, enkä kehoita luopumaan siitä, silloin taistelisin kodista. Pysy vahvana ja pysykää vahvana. Jos muutto on edessä, on toisaalta tosiasia, että ihminen juurtuu ja löytää uudenlaista -niin maisemaa, taloa kuin sisältöäkin. Onneksi. Toivon elämääsi paljon rakkautta, sillä sen avulla jaksat olla luja ja pitää kiinni periaatteistasi. Huonompaan ei kannata tyytyä, missään asiassa.

    VastaaPoista

Uusi blogini

Uusi blogini jonka aihealuetta yritän viritellä vähän uusille taajuuksille. https://ruuhkavuodetrokkaa.blogspot.com/