tiistai 13. maaliskuuta 2018

Lapsiperheen koti - kun kotona on vain yksi vanhempi

Yksi asia, mikä minua kiinnostaisi muistakin eroperheistä kuulla, on se, että miten koti saadaan pysymään järjestyksessä.
Meillähän tämä tölli saatiin remontoitua vasta kesällä 2016 valmiiksi ja siinä meni melkein vuosi, ennenkuin sain kerättyä voimia ja ruvettua vähän "sisustamaan". Nyt elän hetkessä, jossa olen saanut kotiamme laitettua, uusittua vähän tekstiilejä ja joitain huonekalujakin. Mutta miten ihmeessä arjen keskellä sitä saa pidettyä kodin siistinä?
Lasten mummon siivoama tyttöjen huone

Edellisessä postauksessa mainittu rakas anoppi nyt auttaa sen kerran viikossa kun käy täällä meillä. Aina on lastenhuoneet siivottu ja samoin tämä keittiö/olohuoneen alue. Järjestelen myös päivittäin ja keräilen roinaa mitä lapset on levitelleet ympäriinsä. Aika paljon käytän myös ääntä ja komennan lapsia siivoamaan jälkiään, mutta se tuntuu aika tehottomalta. Lelujen määrääkin olen vähentänyt vuosien varrella, mutta silti niitä tuntuu olevan enemmän kuin riittävästi.

Lasten isällä oli tapana jättää vaatteitaan pitkin asuntoa tuolien selkänojille, usein parilla tuolilla oli haisevat urheiluvaatteet ja yhdellä arkivaatteet. Tämän lisäksi hän levitti tavaroitaa pöydille ja lipastojen päälle. Lapsilla näen saman asian periytyneen ja vaikka kuinka kerään ja osoitan tavaroille omia paikkoja, ne aina lopulta jäävät lattialle ja tuoleille pyörimään.

Olen yrittänyt myös ajaa lapsille sisään vähän sitä vastuunottamista yhteisen kodin kanssa. Että kun yksinäni joudun kaiken hoitamaan, niin auttaisivat vaikka roskien viemisessä ja muissa pienissä jutuissa. Keskimmäinen tytär on innostunut siivoamaan ja auttamaan, mutta nuorin ja vanhin eivät kyllä eväänsäkään liikauta äidin auttamiseksi.
Että miten te muut yhden vanhemman perheet saatte kodin pidettyä siistinä? Auttaako lapset, käykö kotona ehkä siivooja? Mitä siivotaan päivittäin, mitä viikottain?
Nyt vinkkejä kehiin!

3 kommenttia:

  1. KonMari. Lue ajatuksella ja toteuta. :)

    VastaaPoista
  2. Päivittäin tiskit, keittiön pinnat, juurikin vaatteiden raivailu, lelut paikoilleen leikkien jälkeen (ei yöllä kompastu). Joka toinen päivä pyykin pesua. Imurointi ja vessan siivous kaksi kertaa viikossa, pölyt kerran viikossa, liinavaatteiden vaihto kerran kahdessa viikossa...Turhat tavarat poispoikkeen heti, niin säilytystila riittää. Nuorille olen viikkosiivoukseen osallistumisen jälkeen luvannut perjantaiherkut ja jotain muuta kivaa esim. leffaillan. Vaadin päivittäistä osallistumista kodin töihin, esim. Isän kanssa pitää olla mukana tekemässä lumityöt jo sen takia ettei yksin tekevälle satu mitään (meillä lapset ovat melkein aikuisia), lemmikit on huolettava itse, samoin omat huoneet. Jaetaan työt jo aika hyvin. Joka kerta kuuluu naputusta, mutta muistutan, että osa heidän ikäisistä asuu jo omillaan ja huolehtii itse kaikesta...kotitöihin osallistumista pitää vaatia, myös siellä isän luona (isäkin vanhenee...)Eikä ole kyse vain kotitöistä, vaan kunnioituksesta toisia ihmisiä ja omaa kotia kohtaan.

    VastaaPoista
  3. Lapsi hoitaa oman huoneensa siistimisen kerran viikossa, eli lelut kasaan jne. Omat astiat, roskat jne pitää huolehtia aina. Likaiset vaatteet pyykkikoriin jne. Vaatii kuitenkin ihan jatkuvaa muistuttamista, enkä oikein muuta tietä ainakaan itse ole löytänyt. Yleisiin kotitöihin voisi alkaa osallistumaan piakkoin. Siihen voisi ottaa viikkorahapalkkion käyttöön.

    VastaaPoista

Uusi blogini

Uusi blogini jonka aihealuetta yritän viritellä vähän uusille taajuuksille. https://ruuhkavuodetrokkaa.blogspot.com/